НОВИНИ


Заповядайте в новият магазин на фирма "Авангардни енергийни системи", на адрес:
София, ул. "Гео Милев" №155 /до ресторант "Слатина"/
Тук ще имате възможност да разгледате най-новите, съвременни модели на водещите световни производители.

РЕКЛАМА

Фирма Метал Монтаж ЕООД специализира в производство и монтаж на огради и портални врати, парапети и решетки от профилно и ковано желязо.

Адрес: www.metalmontaj.com

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво е инвертор?
Какво е климатик Клас А?
Може ли с помощта на една климатична инсталация да се охлаждат две помещения?
Мога ли сам да си монтирам /ремонтирам климатика?
Често в летните дни климатикът не ни спасява от горещините?
Защо цените на японските производители са почти двойно по-високи от тези на китайските?
Каква поддръжка изисква климатикът?
До каква външна температура ще работи климатикът?
Какво е BTU/EER/COP?
Какво е различното при инвертерните климатици? Какви са техните предимства и недостатъци?
Oпасен ли е фреонът за здравето?

Какво е инвертор?

Инвертор Инвертор е най-предпочитаният вариант на съвременния пазар. Не случайно в Япония - меката на технологиите, се продават изключително и само инвертори. Там конвенционалните сплит - системи са отживелица.
Но въпросът е с какво са по-добри?
Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда.
С тази нелека задача се справя компресорът - сърцето на климатика. При конвенционалните климатици той работи с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната. Ето защо конвенционалният климатик е доста по- неикономичен. За да избегнат това, производителите създават компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността , в зависимост от температурата която, трябва да се достигне.
Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера. Поради това икономията на инвертора спрямо конвенционалния му далечен роднина е от 25% до 98 %. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури до - 20 градуса Целзий, което за конвенционалния е непостижимо.
Инверторните климатици биват различни видове, всяко ново поколение става все по-съвършено от предишното:
> АС- Променливотокови (клас B и C)- 35% по-икономични от конвенционалните климатици;
> DC- Правотокови (клас А) –до 55% по-икономични от конвенционалните климатици;
> DDC-Дигитални правотокови (клас А)-до 60% по-икономични от конвенционалните климатици;
> DDC Hibrid - Дигитални правотокови Хибридни (клас А) по-до 72%-икономични от конвенционалните    климатици;
> Хипер- инвертори (клас ААА)- до 98% по-икономичен от конвенционалните климатици; към въпросите>>

Какво е климатик Клас А?

Климатик Клас А За да защити интересите на потребителите и да ги ориентира в многообразието от предлагани модели, от 1 януари 2004 г. Европейският съюз наложи директива 92/75/ЕЕС за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, разпространявани в търговската мрежа. Отнася се за всички климатици с хладилна мощност до 12kW.
Директивата определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А /най-енергоефективните/ до клас G /с най-ниска енергийна ефективност/.
Експертите на Европейския съюз например са установили, че с повишаване на енергоефективността на климатиците само с 5% се скъсява значително периодът на изплащане на инвестицията за тях. При 10 до 13 години среден експлоатационен живот на японските климатици, възвращаемостта от спестена консумация на ел. енергия е между 2 и 3 години за високоефективните модели /клас А/. Климатичните инсталации, енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния сезон поради по-ниската консумация на ток, съответно по-ниската себестойност на отоплението. към въпросите>>

Може ли с помощта на една климатична инсталация да се охлаждат две помещения?

Мулти сплит системи С помощта на една климатична система, състояща се от едно външно тяло и едно вътрешно, не трябва да се охлаждат или отопляват две помещения, освен ако тя не е мулти-сплит система (едно външно тяло с две, три или четири вътрешни тела). Този проблем може да има частично решение, ако двете стаи имат обща врата. В едната от тях може да се постави климатична система, монтирана срещу вратата. Мощността й трябва да бъде съобразена с общия обем на двете помещения. Въздушната струя по естествен начин ще преминава от едната в другата стая. Недостатъкът на това решение ще е получената разлика в температурите на двете стаи.

Мога ли сам да си монтирам или ремонтирам климатика?

Освен ако не сте работил като монтажник на климатична техника, не се захващайте с това. Рискът да сбъркате, дори и следвайки инструкцията не е никак малък. Освен това ще загубите и гаранционното обслужване на машината. към въпросите>>

Често в летните дни климатикът не ни спасява от горещините?

Ако в най-горещите летни дни климатикът не създава необходимата прохлада, независимо от това, че работи постоянно, това може да означава, че мощността му не покрива всички топлоотделящи фактори. Освен това в този случай трябва да се провери дали не са замърсени филтрите, дали са затворени прозорците и вратите към съседни помещения и дали в помещението не работи друг топлоотдаващ уред. Също така могат да се сложат щори (външни или вътрешни), отразяващи добре топлината и светлината. Друга причина може да е изчерпването на хладилния агент. В този случай климатикът трябва да се дозареди с фреон. Ако и това не помогне, ще се наложи да замените модела с по-мощен климатик или да инсталирате друг тип допълнителна климатична система. към въпросите>>

Защо цените на японските производители са почти двойно по-високи от тези на китайските?

Японски климатици Обикновено по-евтините китайски климатици се предпочитат от клиентите, когато климатикът се използва предимно за охлаждане, т.е. само 2-3 месеца в годината. Ако климатичната инсталация ще се ползва и като основно отоплително средство, то изискванията към нея се повишават значително - работният период става 8-9 месеца /увеличава се 3 пъти!/. Работи при много ниски външни температури /до -20 С/ което натоварва многократно механиката. Работи и за да се саморазмразява самата инсталация.
Както и при по-евтините автомобили и тук ниската цена е постигната предимно с по-опростената и недостатъчно надеждна механика, което е причината за по-бързата амортизация на тези модели. Това се проявява още след първата година работа чрез увеличаване на шума и вибрациите при работа, а по-нататък - и в по-чести сервизни проблеми. Водещите японски производители гарантират качеството си с подбор на суровините от които се произвеждат различните възли, прецизност в технологията и изработката. Без отлична механика не може да се достигне и добра енергийна ефективност. По-високите технологични изпълнения, като инвертерното, поставят още по-сериозно въпроса с качеството. Отличните качество и надеждност, независимо в коя област, струват повече, но се изплащат многократно. към въпросите>>

Каква поддръжка изисква климатикът?

Поддръжка на климатици За да може климатичната система да функционира нормално е необходимо редовно (обикновено веднъж на две седмици) почистване на електростатичните филтри, които се намират под лицевия панел на вътрешното тяло. Редовното почистване на филтрите може да спести до 30% от консумацията на ел. енергия на Вашия климатик.
Освен това е необходимо веднъж годишно, пролетта преди началото на сезона, да се извикат специалисти за извършване на професионално почистване, диагностика и дозареждане с фреон на Вашия климатик. В помещението не трябва да се инсталират допълнително топлоотдаващи уреди или да се изисква от климатика да охлажда по-голямо по обем помещение, несъобразено с неговата хладилна/отоплителна мощност. към въпросите>>

До каква външна температура ще работи климатикът?

За конвенционален тип:
> при производителите на ниския клас: - 2°С -4°С външна температура
> при производителите на средния клас: - 5°С - 8°С външна температура
> при производителите от високия клас : - 10°С - 12°С външна температура
За инверторния тип климатик тези стойности варират от -15°С -20°С средния и висок клас климатици. към въпросите>>

Какво е BTU/EER/COP?

BTU/EER/COP Повечето климатици са с капацитет, който се измерва в Британски Топлинни Единици (BTU). Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий).
1 BTU = 1.055 джаула.
Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W.
Ако климатична система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отдава 3520 W студ. EER ( energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената мощност във W спрямо консумираната електрическа мощност във W (ват) в режим на охлаждане.
Например ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.
Аналогичен е коефициентът COP - коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен. към въпросите>>

Какво е различното при инвертерните климатици? Какви са техните предимства и недостатъци?

Инверторни климатици - предимства и недостатъци Инвертерните (INVERTER) климатични инсталации са с компресори, които могат да променят работните си обороти, а оттам и мощността си. Това означава, че те могат да нагаждат мощността си в зависимост от необходимата за помещенията мощност във всеки момент. При класическите модели компресорът работи на пълна мощност и при достигане на желаната температура се изключва.
Предимствата на инвертерните модели е в по-ниските им разходи за ел. енергия и по-високата ефективност в режим отопление. Недостатъците са по-високата цена, многото електроника, по-скъп ремонт и по-скъпи резервни части. Поради високите изисквания, които тази технология поставя пред производителите, препоръчваме купуването на инвертерни модели само от водещите японски фирми, които единствени имат нужното качество на изработка в заводите си. към въпросите>>

Oпасен ли е фреонът за здравето?

Фреон До 1930 година, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. Фреонът е открит от известния учен Томас Мидгли.
В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002 година масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R-407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22.
Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, ще ви кажа, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в спрейовете за ангина. Така, че спокойно - може би старият хладилник на баба ви е истинска бомба в сравнение с вашия модерен климатик. към въпросите>>